Meripelastusseura - Kuopion Järvipelastajat

Navigointijaos

Jaostolla on ollut omat säännöt vuodesta 1980, tämä siksi että jaosto kuului Suomen Navigaatioliittoon vuoteen 2012 saakka. Auditoitujen kouluttajien toimesta pidettiin Suomen Navigaatioliitto ry:n koulutusjärjestelmän mukaista koulutusta ja tenttitilaisuuksia navigoinnin teoriataidoissa.

Koulutusta

Omille jäsenille on pidetty navigaatiokursseja vuodesta 1980 sekä muita kursseja eri aiheista. Avomerilaivurikursseja on pidetty 2000-luvun puolella ainakin 3 kappaletta, joista on tentin läpäisseitä avomerilaivureita noin 10 henkilöä. Viimevuosina on kouluttajat käyneet pitämässä saaristo- ja rannikkolaivurikursseja ja tutkintoja kansalaisopistojen kursseina. Nykyisin kouluttajat ovat pursiseuran jäseniä ja jatkavat sen kautta koulutusta.

Jaoksen perustaminen

Jaoston perustava kokous pidettiin 25.4.1980 jolloin paikalla oli 15 jäsentä. Jaostoa johti jaostokapteeni apunaan viisihenkinen jaostotoimikunta, ensimmäiseksi jaostokapteeniksi valittiin apulaispalopäällikkö Atte Kröger. Jaoston toimesta on pidetty Suomen Navigaatioliiton saaristo-, rannikko- ja avomerilaivurikursseja ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Kuopio, Siilinjärvi, Tervo, Keitele, Iisalmi, Mikkeli, Pielavesi, Vehmersalmi ja Varkaus. Opettajina ovat toimineet ainakin Pentti Liukkonen, Kalevi Tanskanen, Jorma Janhunen, Lauri Ruotsalainen, Raimo Raatikainen, Heikki Lukkarinen ja Martti Lehtinen. Vuonna 2012 yhdistys päätti erota Navigaatioliitosta.